Τι είναι το Grooming;

Το διαδικτυακό «grooming» συμβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή μέσω του διαδικτύου με ένα παιδί ή έφηβο προκειμένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκμεταλλευτεί με πολύ άσχημο τρόπο. Τοδιαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» μέσω διαδικτύου είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Μπορεί να συμβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δημοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, stardoll), στα δωμάτια συνομιλίας (chat rooms) κλπ.
Κάποιοι διαδικτυακοί groomers μπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνομίληκοι με τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιον συνομιλούμε στο διαδίκτυο.
Ακόμα, οι διαδικτυακοί groomers συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιούν
διάφορες τεχνικές προκειμένου να αποκτήσουν αρχικά την εμπιστοσύνη του εφήβου.

Ας μάθουμε, λοιπόν, να αναγνωρίζουμε τη διαδικασία αυτή:

• «Ας μιλήσουμε πιο ιδιωτικά» (προκειμένου να γίνει η κουβέντα πιο ιδιωτική όπως σε ενα προσωπικό chat ή στο κινητό τηλέφωνο).
• «Που βρίσκεται ο υπολογιστής; Από που μου μιλάς τώρα;» (προκειμένου να δει εάν κάποιος ενήλικας ή γονέας είναι κοντά).
• «Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός; Τραγουδιστής;» Συγκρότημα; (προκειμένου να εξοικειωθεί συναισθηματικά το παιδί ή και να του κάνει δώρο κάποιο εισιτήριο για συναυλία)
• «Ξέρω κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καριέρα μοντέλου /χορεύτριας / ηθοποιού» (προκειμένου να φλερτάρει και να ενθαρρύνει προσωπική συνάντηση)
• «Ξέρω έναν τρόπο που μπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα χρήματα» (προκειμένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το παιδί και να το εκμεταλλευτεί)
• «Πες μου τι σε απασχολεί. Ακούγεσαι πολύ στεναχωρημένος. Μπορώ να σε βοηθήσω» (προκειμένου να κερδίσει την
εμπιστοσύνη του παιδιού και να χτίσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό)
• «Μην πεις σε κανέναν για την καινούργια μας γνωριμία. Ας την κρατήσουμε μυστική από όλο τον κόσμο. Μόνο εγώ και εσύ θα ξέρουμε»
• «Ποιος είναι ο αριθμός του κινητού σου/Η διεύθυνση του σπιτιού σου/σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο πηγαίνεις κ.λ.π.» (το να ζητήσει προσωπικές πληροφορίες συνήθως συμβαίνει σε μετέπειτα στάδιο όταν το παιδί ήδη νιώθει μεγάλη οικειότητα και εμπιστοσύνη)
• «Είσαι η αδερφή ψυχή μου. Ταιριάζουμε τόσο πολύ. Είσαι η αγάπη της ζωής μου» (προκειμένου το παιδί να δεσμευτεί συναισθηματικά και να νιώσει παρόμοια συναισθήματα)
• «Έχεις κάνει ποτέ ερωτική σχέση;» (προκειμένου να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα το προσεγγίσει)
• «Θα σου στείλω κάτι που θα σου αρέσει, αλλά πρέπει να υποσχεθείς ότι δεν θα το δείξεις σε κανέναν άλλο. Θα είναι το κοινό μας μυστικό» (η αποστολή μπορεί να περιλαμβάνει βίντεο ερωτικού περιεχομένου προκειμένου να εξοικειώσει το παιδί με τέτοιες σκηνές)
• «Εάν δεν κάνεις..αυτό που σου ζητάω.. τότε θα.. στείλω τις φωτογραφίες που μου έστειλες στο σχολείο σου και στους γονείς σου» (προκειμένου να εκβιάσει το παιδί να κάνει αυτό που ζητάει, ούτως ώστε το παιδί να νιώσει φόβο
και ενοχή και να μην αποκαλύψει σε κανένα τι συμβαίνει) (προκειμένου να μην αποκαλύψει το παιδί σε κανέναν τι συμβαίνει).

ΠΗΓΗ

«
»