Η ελληνική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, Audax Cybersecurity συγκροτεί ομάδα για τη συμμετοχή στην ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας «Πανόπτης 2018» και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως ομάδα μέχρι τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Η εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας «Πανόπτης» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2010, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). «Μια άσκηση κυβερνοάμυνας είναι αντίστοιχης βαρύτητας και σημασίας με τις στρατιωτικές ασκήσεις για την ασφάλεια μιας χώρας. Αντικειμενικός σκοπός τέτοιων ασκήσεων είναι να εξεταστούν οι διαδικασίες και οι δυνατότητες οργανισμών και κρίσιμων υποδομών στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε πραγματικές συνθήκες» δηλώνει στο NetFAX ο Θεοφάνης Κασίμης, CEO της Audax Cybersecurity.

Μέσα από την ομάδα που θα δημιουργήσει η Audax Cybersecurity σκοπεύει να βοηθήσει επαγγελματίες του χώρου της Πληροφορικής και της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στην άσκηση να εξοικειωθούν και να εργαστούν σε εικονικά περιβάλλοντα πάνω στον ηλεκτρονικό πόλεμο με αληθινά σενάρια. «Στην ομάδα που συγκροτούμε μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, αρκεί να έχει και τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο κομμάτι της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων»  σημειώνει ο Θ. Κασίμης. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ομάδες που μπορεί να δημιουργηθούν και συνήθως είναι θεσμικοί φορείς, δηλαδή κάποιο Πανεπιστήμιο ή μία κοινότητα όπως αυτή της ΕΛΛΑΚ.

Από το 2010 που διεξάγεται η εν λόγω άσκηση τα επεισόδια, όπως λέγονται εντός της άσκησης, είναι κάθε χρόνο διαφορετικά. Πάντως δεν λείπουν τα επεισόδια πάνω στο κομμάτι των forensics σε λογισμικά Windows και Linux, αλλά και σε ευπάθειες εφαρμογών Web. «Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της άσκησης είναι το CTF ( Capture the Flag), ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι-επεισόδιο, στα όρια του αληθινού σεναρίου με σκοπό τον εντοπισμό κάποιου επίδοξου εισβολέα σε ένα σύστημα» αναφέρει ο Θ. Κασίμης και συμπληρώνει: «Συνιστώ να μην φοβάται κανείς να δηλώσει συμμετοχή, καθώς δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα ή πόσο μακριά θα φτάσουμε, αλλά το ταξίδι και η αποκόμιση εμπειριών που βελτιώνουν σημαντικά τις δεξιότητές μας..».