Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο CEO της Audax Cybersecurity, κ.Κασίμης Θεοφάνης στο CNN και στον έγκριτο δημοσιογράφο κ.Τάσο Οικονόμου, σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που έλαβαν χώρα σε όλο τον πλανήτη με αποτέλεσμα την μόλυνση 90+ χωρών και 200.000 μηχανημάτων.

Μπορείτε να ακούσετε το απόσπασμα εδώ:

Ο ιός WanaCrypt0r 2.0 εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας των Windows, γνωστό και ως EternalBlue, το οποίο αξιοποιούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή που εισβάλει σε ένα δίκτυο, αυτοαναπαραγάγεται μόνος του και μεταδίδεται και σε άλλους υπολογιστές. Θέτει τους υπολογιστές σε ομηρία και για να τους απελευθερώσει και να μην διαγραφούν τα δεδομένα, ζητά λύτρα 300 δολάρια σε Bitcoin.

Το κενό ασφαλείας στο λογισμικό των Windows, σύμφωνα με την ομάδα χάκερ, Shadow Brokers, αξιοποιούσε η NSA για να μπορεί να εισβάλει σε υπολογιστές. Ακολούθως, η Microsoft δημοσίευσε σχετική ενημέρωση των Windows με οδηγίες για την εγκατάστασή της, στον ακόλουθο σύνδεσμο.

https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/04/14/protecting-customers-and-evaluating-risk/

Η επικινδυνότητα του λογισμικού είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Μόνη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η εγκατάσταση της ενημέρωσης των Windows, καθώς ακόμη και αν πληρωθούν τα λίτρα, δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναλειτουργήσει ο υπολογιστής που έχει προσβληθεί.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece, o ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Θεοφάνης Κασίμης, δεν υπάρχουν εκτεταμένα κρούσματα την Παρασκεύη 12 Μαΐου, στη χώρα μας, αν και είχαν παρουσιαστεί μεμονωμένα περιστατικά εταιρειών που είχαν αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις, τις προηγούμενες εβδομάδες.