Η διαρροή έγγραφων της Τράπεζας της Ελλάδος από την ομάδα «Anonymous Greece», και οι απειλές των χάκερς ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις επανέφεραν στην επικαιρότητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ιστοσελίδων δημοσίου χαρακτήρα. Αν και η ΤτΕ σημειώνει ότι τα αρχεία ήταν δεδομένα που ήταν ήδη διαθέσιμα στο κοινό στον ιστότοπο της Τράπεζας, οι Anonymous Greece υποστηρίζουν θα ακολουθήσουν και νέες διαρροές.

Ποσό πιθανό είναι οι χάκερ να έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία που θα διαρρεύσουν αργότερα, όπως προειδοποιήσαν, και πόσο κινδυνεύουν οι ιστοσελίδες άλλων δημόσιων υπηρεσιών; Ο κ. Θεοφάνης Κασίμης, ερευνητής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στην εταιρία Audax Cybersecurity, απαντά σε όλα τα ερωτήματα στο CNN Greece, ξεκαθαρίζοντας πως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

«Οι Anonymous είχαν προειδοποιήσει πως θα βγάλουν απόρρητα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, αν θυμάμαι καλά, τα οποία όπως αποδείχθηκε δεν είναι αρχεία που έχουν υποκλαπεί με την μέθοδο χάκινγκ από την ΤτΕ», ανέφερε ο κ. Κασιμάτης, ο οποίος έχει κατεβάσει τα δεδομένα που ανήρτησαν οι χάκερ στο facebook και τόνισε πως «με μία πρώτη ματιά φαίνεται πως δεν πρόκειται για στοιχεία τα οποία δεν μπορεί να βρει κάποιος σε δημόσιους ισολογισμούς. Είναι έγγραφα τα οποία δεν είναι τόσο αποκαλυπτικά».

«Έχω κατεβάσει τ’ αρχεία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω εντοπίσει κάτι απόρρητο. Κάποιος εξειδικευμένος χρήστης με ειδικές γνώσεις στην αναζήτηση στο Google μπορεί να βρει αυτά τα αρχεία».

Ο ερευνητής όμως δεν μπόρεσε να αποκλείσει την πιθανότητα οι χάκερ να έχουν πράγματι στη διάθεσή τους αποκαλυπτικά στοιχεία που θα δημοσιευτούν τις ερχόμενες ημέρες.

«Βέβαια έχουν προαναγγείλει ότι έχουν και άλλα πολλά δεδομένα τα οποία θα τα ανεβάζουν κατά διαστήματα, όποτε περιμένουμε να δούμε αν όντως είναι προϊόν χάκινγκ ή προϊόν βαθύτερης έρευνας στο διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Κασίμης και συμπλήρωσε:

«Περιμένουμε να δούμε», αν πράγματι έχουν τέτοια στοιχεία. Με βάση τις προαναγγελίες τους, «έχουν στην κατοχή τους πολλά giga δεδομένων από διάφορες τράπεζες, ίσως και από υπουργεία. Μπορεί και να έχουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει οι Anonymous Ελλάδας δεν είναι αποκαλυπτικά, δεν είναι από χάκινγκ».

Ολοκληρώνοντας και ερωτώμενος αν υπάρχει λόγος ανησυχία για άλλες δημόσιες υπηρεσίες ο κ. Κασίμης επέμεινε πως η θωράκιση των κρατικών υπηρεσιών είναι αρκετά καλή και ένα μεγάλο χτύπημα είναι σχετικώς αδύνατο.

«Στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστια βήμα όσον αφορά την ασφάλεια για τις δημόσιες υπηρεσίες και στο κόμματι των τραπεζών και σε υπουργεία. Σίγουρα ότι κλειδώνει-ξεκλειδώνει, αλλά οι κρατικές βάσεις αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προστατευμένες και υπάρχουν και δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την ασφάλεια αυτών των συστημάτων, οπότε είναι δύσκολο να πούμε ότι μπορούν οι Anonymous και κάθε Anonymous να προκαλέσουν ένα πάρα πολύ μεγάλο χτύπημα».