Μετά τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) και το disinformation (παραπληροφόρηση) ήρθε μία ακόμη έννοια, το infodemic. Σύνθετη λέξη και κατάγεται από τις λέξεις information (πληροφορία) και epidemic (επιδημία). Σημαίνει την υπερβολική ροή πληροφοριών, η οποία αφορά ένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη και δεν είναι κάτι άλλο από τον COVID-19, και είναι τόσο μεγάλη και ανεξέλεγκτη η ροή της παραπληροφόρησης.

Εμείς μπήκαμε πρώτοι στην μάχη αναζητώντας την πηγή των fake news κατά του κορονοϊού με την καμπάνια #AudaxUnderCovid19 και με την βοήθεια όλων καταφέραμε και συλλέξαμε πάρα πολλά στοιχεία που μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε και σχετική πλατφόρμα με τα δεδομένα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία μπορούμε να δώσουμε είναι πώς για όλο τον Μάρτιο έχουμε συλλέξει με χρήση ειδικού λογισμικού που σχεδιάσαμε, σχεδόν 3 εκατομμύρια tweets παγκοσμίως συνωμοσιολογικών θεωριών σχετικά με τον κορονοϊό και περίπου 100.000 ελληνικά tweets! Το infodemic ως πεδίο δράσης έχει το twitter με λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί, τα περισσότερα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Πολύ μεγάλο πρόβλημα μέσα στο τουίτερ δημιουργείται με πλάνα αγνώστου προελεύσεως και σύνδεση παλιών περιστατικών ώς γεγονότα την τωρινή κατάσταση.

Η κατάσταση εκτός από το τουίτερ βγαίνει εκτός ελέγχου και στον παγκόσμιο ιστό. Έχουμε ανιχνεύσει πάνω από 5.000 νέους ιστοτόπους (sites) με domain (όνομα ιστότοπου) coronavirus, οι οποίες ιστοσελίδες στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός απο το infodemic διασπείρει και κακόβουλο λογισμικό.

Το infodemic θα συνεχιστεί, όσο ο κορονοϊός θα βρίσκει και αυτός έδαφος. Δύσκολη αντιμετώπιση καθώς τo infodemic εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό σίγουρα με πολύ λιγότερα θύματα! Μην ξεχνάτε πώς κάποιοι διάβασαν σε fake news πώς αν πιούν τελικά χλωροκίνη δεν θα κολήσουν τον ιό με αποτέλεσμα να βρούν τραγικό θάνατο.

Οι απαντήσεις είναι πιο δύσκολες από ποτέ. Εμείς θα συνεχίσουμε με διεξοδική έρευνα και επαλήθευση κάθε λέξης. Σας ζητάμε αυτές τις δύσκολες στιγμές απλά να περιμένετε. Περιμένετε πριν δημοσιοποιήσετε οτιδήποτε, για το οποίο δεν έχετε καμία επιβεβαίωση.

Στείλτε μας οποιαδήποτε είδηση, φωτογραφία ή ανάρτηση σχετική με τον COVID-19 και εμείς θα ελέγξουμε για την αξιοπιστία της στο ειδικό email που έχουμε φτιάξει, covid19@audax.gr ή με inbox στην Facebook σελίδα μας, @AudaxCyber.